Hoppa till sidans innehåll

Våra nivåer


Vi på Hittarps Ridklubb strävar efter att utveckla och lära våra elever på varje lektion. Vi vill att det ska vara roligt och att varje elev kan utvecklas utifrån sin egen förmåga. Allt eftersom eleven utvecklas så erbjuder vi möjligheten att fortsätta till sin nästa nivå. Vi har under flera år jobbat fram ett passande upplägg som ligger i linje med Ridsportsförbundets direktiv.

NYBÖRJARE 

Här börjar vi från början och du får lära dig grunderna för att rida och hantera hästen. Vi fokuserar mycket på sits och hållning. När du rider i den här gruppen behöver du ha med dig en vuxen som hjälper dig att leda hästen när du rider, både i skritt och i trav. Din vuxna ledsagare (förälder eller annan anhörig) har du med dig tills du känner dig trygg och kan klara dig själv när du rider. Lektionen är uppdelad i två delar där vi lär oss teori i 30 minuter och rider i 30 minuter. Beroende på ryttarens ålder är teorimålet att ta barnmärket Vita hästen

NIVÅ 1 

På nivå 1 lär du dig grunderna för att rida och hantera hästen, med stort fokus på sitsen. Du har någon som hjälper dig att leda hästen i skritt och i trav, tills du känner dig trygg och kan klara dig själv. Galopp introduceras så småningom. Teorin på nivå 1 innebär att du lär dig grunderna om hästens anatomi och hur den hanteras och förbereds för ridning. Du lär dig även vilken utrustning som används och på vilket sätt och varför. Beroende på ryttarens ålder är teorimålet att ta barnmärket Vita hästen, eventuellt även Gula hästen och Brons hästen.

NIVÅ 2 - Ca 1 års ridvana och kan rida själv

För att rida nivå 2 klarar du av att galoppera. Till att börja med att någon leder din häst, men så småningom på egen hand. Du ska själv kunna styra din häst i skritt och i trav. Du ska också klara av att hoppa lättare bana i trav. I teorin får du djupare kunskap om hästens olika kroppsdelar och du lär dig namnen på utrustningen. Du lär dig också att rykta, sadla och göra iordning hästen för ett ridpass. Du vet hur du leder din häst och sitter upp på ett korrekt sätt.

NIVÅ 3 - Kan rida själv i alla gångarter

På nivå 3 kan du styra, stoppa och sätta igång hästen i alla gångarter (skritt, trav och galopp). Du kan rida på voltspår i galopp och galoppera samtidigt i grupp. Du kommer att förfina dina hjälper i ridningen och få pröva på enklare dressyrmoment, t ex skänkelvikning. Du hoppar i både trav och galopp. I teorin får du lära dig vad hästen äter, olika raser och hur du tar hand om en häst på bästa sätt. Du stärker också det du lärt dig på de andra nivåerna.

NIVÅ 4 - Flera års ridvana

Här förbereder du själv din häst för ridning, sitter upp och hanterar alla gångarter utan problem. Du hoppar bana i galopp och klarar att föra fram hästen i olika dressyrmoment. I teorin får du på en djupare nivå lära dig samspelet mellan häst och ryttare och hur du för fram hästen på ett korrekt sätt både i dressyr och hoppning. Här är det även lämpligt att gå kursen för Grönt kort (om du fyllt 13 år). Nu kan du börja tävla i både hoppning och dressyr.

NIVÅ 5

Här fortsätter vi och bygger på samma moment som i nivå 4, men med större utmaning och lite mer krav på ryttaren. Vi fokuserar på ridvägar, skänkelvikning och hoppar lite högre hinder. Hoppövningarna blir också mer tekniska. Här ska det finnas möjlighet att ta Grönt Kort och vi börjar förbereda oss för att tävla.  

UTMANAR- OCH UTVECKLINGSGRUPP 

För våra ryttare som kommit lite längre i sin utveckling har vi ytterligare två nivåer. I dessa grupper är målet bland annat att tävla och vi tar in tränare utifrån för att utmana ytterligare. Antalet deltagare per grupp är något färre och priset något högre. Din ridlärare kommer att meddela när du är redo för den här nivån.

 

 

 

Uppdaterad: 10 JUL 2019 15:29 Skribent: Anna-Karin Johannesson
E-post: Adressen Gömd

     #VIARHIRK 

#HIRKUNGDOMS
SEKTIONEN
 


 

DET ÄR VI SOM ÄR HITTARPS LICENSRYTTARE!

På Hittarps Ridklubb har vi många duktiga licensryttare som representerar klubben vid olika tävlingar. Här kan du läsa en kort presentation om vilka vi är!

 


OLYCKSFALLS-
FÖRSÄKRING
FÖR MEDLEMMAR

Via ditt medlemskap i Hittarps Ridklupp omfattas du av en olycksfallsförsäkring.


 

 

Postadress:
Hittarps RK - Ridsport
Hittarpsvägen 1
25482 Helsingborg

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: info@hittarpsridklub...

Se all info